luni, 23 februarie 2009

Metode de fixare a informatiei

Am hotarat sa scriu despre acest subiect pentru a va impartasi a asteptand sa completati un model cat mai eficient de fixare a informatiei cu care avem tangenta, de la retinerea si valorificarea pe termen lung a informatiilor dobandite in cardul unor cursuri de pregatire, pana la informatia incidentala utila din domeniul de interes sau din domenii conexe.

Eu am identificat in principiu cinci astfel de metode de fixare si organizare a informatiei in mintea umana pentru o pastrare si o utilizare de lunga durata cat mai eficienta, pe care le aplic in viata de zi cu zi:


- nelasarea de informatii izolate, fara terminale de legatura (conexiuni cu alte informatii cunoscute);

- organizarea ierarhica (cuvinte-cheie, clasificari, detalieri pe multiple paliere);

- conexiunile sa fie realizate in mare parte pe acelasi plan al ierarhiei (ancorarea cuvintelor-cheie de cuvinte-cheie sau de un ansamblu de cuvinte-cheie);

- plasticizarea ideilor prin asocierea unor imagini concrete uzuale si usor de inteles – usurinta de a transporta sau monta ceva demontat in prealabil, in etape, decat implementarea sa masiva, rigida;

- descompunerea, stocarea minimala in structuri organizate si recompunerea informatiei la nevoie pe baza acestor structuri minimale si a existentei legaturilor din sistemul de idei.

4 comentarii:

Diana spunea...

- ma face sa zambesc "stocarea " asta...asta ptr ca tocmai "avusesem" un dvd cu niste informatii si care nu mai merge :-)
- modalitati: lasa informatia sa curga, nu o inmagazina undeva...imparataseste-o, trimite-o unui prieten, celui care o intelege, celui care ii poate fi utila. Cineva spunea "cartile raman"...
- intr-o lume in care schimbarea nu ne este straina, atat interioara, cat si exterioara, ne putem canaliza pe transformarea interioara conform informatiei pe care o avem in noi.
- noi suntem informatie si interactionam cu un univers de informatie. Stocarea oricum se intampla fie ca o constientizam sau nu
- singura, informatia, nu semnifica mare lucru daca nu e insotita de energie...una e sa spui "te iert" ptr ca citesti asta sau o spui doar asa ca asa se face si alta e sa o spui din suflet , din sentiment.
- un eveniment daca e trait de persoana semnifica foarte mult, deoarece el e inmagazinat in memorie, in simturi, in gand, in imagine. E vorba de holografie.
- ma gandesc la metoda de "invatare" din scoli, adica aceea de repetare papagaliceasca, care foloseste doar ratiunea, memoria...si ma gandesc ca atunci cand iti spui parerea sau ai amprenta ta personala, nu mai e vorba de stocare ci de o informatie vie. Desi tendinta este de a "avea" informatia decat de a fi conform tie sau ei si atunci nu stiu cat de utila iti este informatia.

Florin Coman spunea...

Fixare nu este egal neaparat cu stocare.
Informatie nu este egal neaparat cu energie.
Avem nevoie de un cadru minim de informatie, un schelet, pe care sa putem construi si relationa.
De asta mi-am si facut blog, nu sa tin informatia pentru mine, mai ales acea pretioasa.
Eu mi-o stiu.
Pentru voi l-am facut.
Si imi pare bine ca vad interactiuni, din asta invatam.
Una e informatia tehnica, si alta e cea emotionala, insotita de energie.
Nu toata informatia e si emotionala.

Adrian Campean spunea...

Ce spui de faptul ca pshilogii si pshihiatrii,catalogheaza orice experienta spirituala ca fiind boala psihica.Meditatia este stare catatonica autoindusa,din punctul lor de vedere Isus era schizofrenic s.a.m.d.La nivel de acceptare si folosire a informatiei,sa nu uitam ca mentalul este un instrument al creatiei,insa exista citeva parti, respectiv memoria,care este limitata totusi,si dualismul,care trebuie depasit,aceste parti fiind gindirea inferioara, a ego ului,in timp ce partea meditativa,care reflecta si construieste prin Stari,nu neaparat prin imagini face parte din mentalul universal,nu creaza scopuri ci un sens,care se suprapune cu un sens universal,atunci cind incepem sa intelegem armonia.Si cum evoluam unul prin celalat,ma bucur ca ne regasim,la unul sau la altul "acasa".

Florin Coman spunea...

Am impresia ca majoritatea oamenilor de pe Terra sunt nebuni, unii chiar intr-o forma extrema care apare la suprafata, ceilalti putin mai linistiti.
In frunte cu multi psihiatri, care iau in sens extrem de limitat tot ceea ce exista si fenomenele psihice.
Poate un alienat, chiar daca este el psihiatru, sa judece un alt alienat si sa il schimbe profund, sa il scape de acea stare?
Incerc sa revin cat de repede cu noi postari pe aceasta tema, cand o sa prind un pic de timp liber, sa ma concentrez, sa le pun pe hartie.

Florentis